Gå til sidens hovedinnhold

139.000 nordlendinger kan glede seg over ekstra "inntekt"

Artikkelen er over 1 år gammel

Nå er skattemeldingen sendt til alle – 8 av 10 ligger an til å få skatt til gode

(Avisa Nordland)

Skatteetaten har nå sendt skattemeldingen til 4,9 millioner personer.

– Husk å sjekke at opplysningene stemmer og fyll ut det som mangler, slik at du betaler riktig skatt, oppfordrer skattedirektør Hans Christian Holte.

Mellom 18. og 31. mars har de fleste lønnstakere og pensjonister fått en helt ny digital og enklere skattemelding, mens næringsdrivende og de som får skattemeldingen på papir mottar den i kjent format.

Skattemeldingen er forhåndsutfylt med mange opplysninger om inntekt, formue, bolig, gjeld og fradrag. Det er fortsatt noe du selv må fylle inn i skattemeldingen, for eksempel ekstra inntekter eller verdier i andre land.

Tidligere skatteoppgjør

8 av 10 lønnstakere og pensjonister ligger an til å få skatt til gode ifølge den foreløpige skatteberegningen.

– Har du skatt til gode og leverer den nye skattemeldingen på skatteetaten.no, kan du få skatteoppgjøret med penger på konto innen et par uker etter at du har sendt den inn, sier skattedirektør Hans Christian Holte i pressemeldingen.

2,8 millioner skattytere får tilbake til sammen 33,7 milliarder kroner på skatten, viser den foreløpige skatteberegningen.

139.000 i Nordland får i snitt 10.700 kroner igjen på skatten. 36.000 personer må ut med gjennomsnittlig 19.000 kroner i baksmell.

Tidligere har skatteoppgjøret kommet mellom slutten av juni og oktober. Det nye systemet gjør det mulig å få utbetalt skatte til gode tidligere, men det er imidlertid noen betingelser:

Du bruker ny skattemeldingDu og eventuell ektefelle må trykke på knappen for å sende inn skattemeldingenDu må ha skatt til godeSkattemeldingen din må ikke ha blitt tatt ut til kontroll

822.000 personer, hvilket tilsvarer to av ti skattytere – får restskatt på til sammen 20,5 milliarder kroner, ifølge foreløpige tall.

– Dersom du må betale restskatt, får du skatteoppgjøret tidligst i juni. Det gjelder også de som ikke sender inn skattemeldingen, det vil si at du lar den bli levert automatisk ved fristen, forklarer skattedirektøren.

Årlig skattesjekk

Skatteetaten mottar stadig mer informasjon om deg, men du er selv ansvarlig for å oppgi fullstendige opplysninger som brukes til å beregne skatten. Du er ansvarlig for at skattemeldingen er fullstendig og korrekt også hvis du bruker leveringsfritak.

– Jeg oppfordrer alle til å sjekke tallene nøye og sammenligne det med det du har av årsoppgaver fra bank, kommune, arbeidsgiver og borettslag. Tenk også gjennom om du har ekstra verdier som skal rapporteres, eller fradrag du har krav på, sier skattedirektøren.

– Det er enda enklere å sjekke og endre opplysninger i den nye skattemeldingen. Det kan lønne seg å bruke en halvtime på denne årlige skattesjekken og sørge for at du har alt på stell, sier Holte.

Kommentarer til denne saken