Nordmenn spiser mindre fisk

Sjømatkonsumet i Norge går tilbake. I 2016 spiste nordmenn 7 prosent mindre sjømat enn året før.

Lofoten klippfisk på Napp: Morten Jentoft regner med at 11 båter leverer fisk denne onsdagen til mottaket, ca. 20 tonn til sammen. 												                                   Alle fot: Karin P. Skarby

Lofoten klippfisk på Napp: Morten Jentoft regner med at 11 båter leverer fisk denne onsdagen til mottaket, ca. 20 tonn til sammen. Alle fot: Karin P. Skarby

DEL

SISTE SJANSE!

Det melder Norges sjømatråd. – Norge har de siste 10 årene hatt et stabilt høyt sjømatkonsum på om lag 90.000 tonn. Nå ser vi en endring i dette. I 2016 gikk sjømatkonsumet tilbake med 7 prosent til 84.000 tonn. Det er en utvikling vi må ta på alvor, sier administrerende direktør Renate Larsen i Norges sjømatråd

Fersk filet taper

Norske myndigheter anbefaler nordmenn å spise fisk oftere. Ifølge Helsedirektoratets kostholdsråd bør hver nordmann spise 300–450 gram ren fisk hver uke. Dette tilsvarer to til tre middagsporsjoner og noe fisk til pålegg ukentlig.

– Siden 2012 har sjømatkonsumet i husholdninger under 34 år gått tilbake med 40 prosent. Om de unge ikke begynner å spise mer sjømat vil sjømatkonsumet fortsette å svekke seg i årene som kommer, sier Larsen.

Endring i sjømatkonsumet:

Kategori – 2015 (tonn) – 2016 (tonn) – Endring

Sjømat totalt – 90296 – 84006 – 7 %

Sjømat ubearbeidet fersk – 18469 – 15003 – 19 %

Sjømat ubearbeidet fryst – 13267 – 13576 – + 2 %

Fisk fersk filet – 13294 – 10180 – 23 %

Artikkeltags